Basında ODTÜ

ODTÜ'den Haberler

ODTÜ'de Yeni Akademik Yıl Başladı


Üniversitemiz 2018-2019 Akademik Yılı, 1 Ekim 2018 Pazartesi günü yapılan törenle başladı. Öğrenci ve idari ile akademik personelimizin katılımıyla yapılan Anıtkabir ziyaretinin ardından Kültür ve Kongre Merkezi’nde Açılış Töreni gerçekleştirildi. Törende, Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök’ün yaptığı konuşmanın metni ile tören videosu aşağıda yer almaktadır:


Sayın Konuklarımız, Değerli Mensuplarımız ve Sevgili Öğrencilerimiz,


Üniversitemizin 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı Açılış Töreni’ne hoş geldiniz.

Yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinmiş bireyler yetişmesine liderlik ve öncülük eden bir anlayışı simgeleyen Üniversitemiz; eğitim ve araştırma çalışmalarının yanında, ekonomik ve toplumsal süreçlere yönelik bilimsel düşünceler üreterek ve toplumu oluşturan değerlere sahip çıkarak demokratik ilkelerin yayılmasında da öncü rol oynamaktadır. Bu, birlikte var olduğumuz topluma karşı bir sorumluluğumuzdur ki; söz konusu sorumluluk en az, günümüzün ve geleceğin gerektirdiği yüksek bilgi ile donatılmış bireyler yetiştirmemiz kadar anlamlı ve değerlidir.


Değerli ODTÜ’lüler,


Öncelikli olarak Üniversitemizle ilgili bazı önemli gelişmeleri sizlerle paylaşmak istiyorum. ODTÜ 2018-2022 Stratejik Planı hazırlıkları, göreve geldiğimiz 2016 Ağustos ayında başlatılmış, Plan 19 Eylül 2017 tarihinde Senato ve Üniversite Yönetim Kurulu tarafından onaylanarak yürürlüğe girmiştir. Üniversitemizin 2016 ve 2017 yıllarına ait Kurum İç Değerlendirme Raporları, kapsamlı çalışmalar sonucu hazırlanarak, sırasıyla 2017 ve 2018 Mayıs aylarında YÖK Kalite Kurulu’na teslim edilmiştir.


YÖK tarafından 2017 yılında Araştırma Üniversitesi olarak belirlenen Üniversitemizde 19 Haziran 2018 tarihi itibariyle 291 uluslararası proje tamamlanmıştır. Tamamlanan projelerin desteklenen toplam bütçesi 632 milyon Avro, ODTÜ bütçe payları ise 38 milyon Avrodur. Üniversitemiz aynı zamanda birçok uluslararası projeyi de yürütmekte olup 19 Haziran 2018 tarihi itibariyle 45 uluslararası projeyi devam ettirmektedir. Bu projelerin toplam bütçesi 83,6 milyon Avro, ODTÜ’ye aktarılacak bütçe toplamı ise 6,9 milyon Avrodur. Ülkemizdeki devlet üniversiteleri içinde Avrupa Birliği’nin en prestijli projesi olan ERC Projelerini (2 proje) alan tek üniversite ODTÜ’dür.


Üniversitemizde 2016 ve 2017 yıllarında başvurusu yapılan toplam 486 ulusal projeden 60,6 milyon TL toplam bütçeli 113 adet TÜBİTAK ARDEB projesi desteklenmeye hak kazanmıştır. Her iki yılda da Üniversitemiz en fazla projesi desteklenen üniversite olmayı başarmıştır.


YÖK 100/2000 Doktora bursu almaya hak kazanan ODTÜ öğrencileri için Başarı Durumu Uygulama Esaslarıoluşturulmuştur. Üniversitemizde halen devam eden 100/2000 YÖK Doktora burslusu toplam 93 adet öğrencimiz bulunmaktadır.


Üniversitemizde Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesindeki İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı ve GİSAM destekleri ile Rektörlük koordinasyonunda çevrimiçi iki ders hazırlanmıştır.

2017 yılı içerisinde Rektörlük Kurumsal İletişim Ofisi bünyesinde hayata geçirdiğimiz ve üniversiteler arasında bir ilk olan “Bilim İletişimi” modeli kapsamında gerçekleştirilen etkinlikler ile topluma hizmet esaslı birçok kazanım elde edilmiştir. Bilim, Sanatla Buluşuyor temalı sergi ile sanat ve bilim kavramlarının birleştirilmesi yoluyla her yaştan binlerce kişiye sofistike olarak adlandırılacak çalışmaların, fotoğraf sanatı ile sadeleştirilerek anlatılması sağlanmıştır.


Gerçekleştirdiğimiz Yaz Bilim Kampı ile 10 farklı il ve 40 farklı okuldan lise öğrencilerine meslek tanıtımları yapılıp, uygulamalı-teorik dersler ve sosyal-kültürel faaliyetlerle üniversite deneyimi yaşatılmıştır.


ODTÜ Bilim Kafe etkinliği ile farklı illerde hocalarımızın toplumla buluşmaları sağlanmıştır. Her yaştan dinleyicinin katıldığı bu etkinliklerde toplumu ilgilendiren konular ODTÜ’lü hocalarımız tarafından sade bir dilde halka anlatılmaktadır.


Bilimin Ev Hali etkinliği ile 400 gönüllü araştırmacı ve öğrencinin desteğiyle, Ankara ve farklı illerin çeşitli okullarından, ayrıca bireysel ziyaretçilerin de katılımıyla her yaştan yaklaşık 10.000 kişi ODTÜ yerleşkesinde bilim ve araştırmacılarla buluşması sağlanmıştır.


Bilim İletişimi Grubu, Pergamon işbirliği ile TRT için öğrencilerimizin rol aldığı 12 bölümlük bir “Bilim Programı” hazırlamaktadır.


ODTÜ'lülerin hem birbirleri hem de direkt olarak üniversiteleriyle olan iletişimlerini kolaylaştırmak için hayata geçirdiğimiz ODTÜM Mezunları Ağı ile son sınıf öğrencilerimiz ve dünyanın dört bir tarafında yaşayan mezunlarımızla üniversiteleri arasındaki iletişim kanallarını güçlendirmiş olduk.


AdımODTÜsayesinde Üniversitemizde gerçekleştirilen bilimsel çalışmalardan, yeni yaşam yerlerinin oluşturulmasına; çeşitli sosyal sorumluluk projelerinden, topluluk aktivitelerine kadar geniş bir yelpazede sunulacak etkinliklere, ODTÜ mezunları ile dostlarının katkıda bulunmalarıyla bu etkinliklerin birer parçası olmalarının yolu açılmıştır. Bir yıl önce faaliyete başlayan AdımODTÜ projesi ile bugüne kadar lisans araştırma projeleri, U3'ün yenilenmesi, ücretsiz film gösterimleri, final dönemlerinde sandviç/kahve ikramı ve kafeteryanın yenilenmesi gibi birçok proje hayata geçirilmiştir.

Bu dönem Türkiye İş Bankası tarafından finansal destek sağlanacak Öğrenci Kafeterya Binası ile Rönesans Holding tarafından yaptırılacak olan Co-working binalarının yapımına bu yıl sonuna doğru başlanacağını sizlerle paylaşmak istiyorum.


Yüksel Proje tarafından inşaatı devam ve Üniversitemiz için en öncelikli konulardan biri olan Yeni Derslik Binamızın açılışını yıl sonuna doğru yapmayı planlıyoruz. Bu proje, Üniversitemizin orta vadedeki derslik ihtiyacını tamamen çözecektir.


ÖSYM tarafından açıklanan LYS 2018 sonuçlarına göre, Üniversitemize bu yıl 79 farklı ilden toplam 3.083 öğrenci yerleştirilirken ilk 100’den 13, ilk 500'den 36 ve ilk 1000'den 111 öğrenci yerleşmiştir. Geçen seneye göre bu sayıların 2 katına çıkması bizleri mutlu etmiştir.


1 Ağustos 2016 tarihinden itibaren Üniversitemize 44 yeni öğretim üyesi katılmıştır. 13 doktor öğretim üyesi kadrosunun da işlemleri devam etmektedir.


Akademik personelin performanslarının artırılması için geliştirilmiş olan Performans ve Teşvik sisteminde yenilikler 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacaktır.


Öğrenci İşleri Bilgi Sistemi üzerinden kullanılan programlara tek kullanıcı kodu ve şifre ile tek adresten ulaşılabilen bütünleşik ODTÜ Öğrenci Portalıtasarımı yenilenerek 22 Aralık 2017 tarihinden itibaren kullanıma açılmıştır.


Test ve geliştirme çalışmaları Kasım 2017’den itibaren yoğun bir şekilde yürütülen Elektronik Belge Yönetimi Sistemi, 21 Mayıs 2018 tarihinde Üniversitemiz genelinde hizmete sunulmuş olup, geliştirme ve iyileştirme çalışmalarına devam edilmektedir.


Üniversitemiz Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (BAP) bünyesinde yürütülen akademik, idari ve mali tüm süreçlerin elektronik ortamda etkin bir şekilde yürütülmesine olanak veren Bilimsel Araştırma Projeleri Süreç Yönetim Sistemi (BAPSİS) Nisan 2018’de kullanıma açılmıştır.


Kampüs yaşamını kolaylaştıran uygulamalar da geliştirilmiştir. Bu bağlamda Kurumsal Mobil Uygulamasıüniversite kullanıcılarının hizmetine sunulmuştur. Uygulama ile önemli telefonlar, kafeterya, ring, harita, takvim, kullanıcı hesabı, netregister, PC salonları, duyurular, akıllı kart, basında ODTÜ, e-posta servisi, ring zamanları, akademik takvim, üniversite takvimi hizmetlerine erişim sağlanmıştır. Uygulamaya ringlerin, semt servislerinin, metronun, dolmuş ve otobüslerin güzergâhları ve durakları girilmiş, ring arama özelliği eklenmiştir.


Değerli ODTÜ’lüler,


22.600 m2 kapalı alana sahip Araştırma Parkı binası, araştırma merkezlerimizin ve disiplinlerarası araştırma faaliyetlerimizin orta vadedeki mekân ihtiyaçlarını karşılayacak olup ilgili merkezlerin Araştırma Parkı’na yerleşmeleri Eylül 2019 tarihinden itibaren başlayacaktır.


ODTÜ Teknokent bünyesinde 33.000 m2 olarak projelendirilen Bilişim ve İnovasyon Merkezi binamızın resmi açılışı 15 Kasım 2018 tarihinden sonra yapılacaktır. Bu merkezde ulusal ve uluslararası bilişim ve telekom firmalarına ev sahipliği yapmayı ayrıca toplum ile bilim ve teknolojiyi buluşturmayı hedeflemekteyiz.


Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kompleksimizin yapımına da en kısa sürede başlanacaktır.


Sayın Konuklarımız ve Değerli ODTÜ’lüler,


Son dönemde gündemde olan ve yapımı devam eden yol ve Kredi ve Yurtlar Kurumu yurdu ile ilgili son gelişmeleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Öncelikle belirtmek isterim ki, Ağustos 2016 tarihine kadar farklı nedenlerle Üniversitemize ait 95 hektardan fazla bir alan kamu ve özel kurumlar ile Belediye’ye karşılıksız olarak verilmiştir.


Yaklaşık 34 hektarlık bir alanı kapsayan Bilkent yoluna karşılık olarak; Üniversitemize 12 hektarı İncek bölgesinde, 24 hektarı ise Eymir Gölü’nde olmak üzere belirlenen alanların Üniversitemize tahsisi için çalışmalar son haline getirilmiştir.


Bilkent bölgesinde yapılmakta olan yol ise 2019 yılının ilk çeyreğinde tamamlanacaktır. A-9 kapımızdan giriş ve A-2 kapımızdan Eskişehir yoluna çıkış için gerekli protokoller yapılmıştır.


Üniversitemizle Kredi ve Yurtlar Kurumu arasında yapılan bir protokolle ise sadece ODTÜ öğrencilerinin barınacakları kadın ve erkek yurt inşaatına yakında başlanacaktır.


Her zaman kamuoyu ile iletişim kanalları açık tutularak, inandığımız ilkeler ve değerler doğrultusunda, gerek yol gerekse yurtlarla ilgili olarak mevcut koşullar altında olabilecek en uygun çözüme gelindiğinin Üniversitemiz ve tüm kamuoyu tarafından anlaşılmasını yürekten diliyorum.


Değerli Öğrencilerimiz,


Üniversitemiz, Türkiye’de ve dünyada kendi alanında en başarılı akademisyenlerin, yine en iyi öğrenciler ile buluştuğu bir yerdir. Bu buluşma, bizimle olduğunuz süre boyunca bireysel gelişiminize hız verecek birçok bilim, sanat, spor ve kültür faaliyetleri ile de desteklenmektedir.


Bir ülkede demokrasinin yerleşmesinde önemli sorumlulukları olan üniversitelerin paydaşları ve geleceği yönetecek, yönlendirecek bireyler olarak önceliğiniz; ODTÜ değerlerine ve birbirinizin özgürlüğüne, farklılığına saygı, hoşgörü ve anlayış içinde yaklaşmanız olmalıdır.


Demokrasi ve özgürlük ortamının değerini sadece ifadelerde bırakmayarak, yaşama geçirerek topluma örnek olmalısınız. Sizlerden isteğim; kendinizi ifade etme, başkalarını dinleme ve çatışmaları çözme biçiminizi “şiddetsiz iletişim” çerçevesine oturtmanız ve bunun farkındalığı, bilinci, tutumu içinde hareket etmenizdir.


Değerli Konuklarımız,


Ülkemizde son yıllarda yaşanan süreç ve gelişmeler göstermiştir ki kuruluş ilkelerimize bağlı bir şekilde Atatürk İlke ve Devrimlerine, demokratik, laik, sosyal hukuk devleti kurallarına uygun, yansız ve liyakat sistemini öne çıkaran bir sistem güçlü bir devlet yaşamının da güvencesidir. Bu doğrultuda Üniversitemiz, Cumhuriyetimizin temel ilkelerini, Atatürk İlke ve Devrimlerini, laikliği, insan haklarını, kadın-erkek eşitliğini, hukukun üstünlüğünü ve bilimin doğrularını her daim korumaya ve savunmaya devam edecektir.


Hepimizin tüm enerjisini akademik, bilimsel ve inovatif çalışmalara yönelteceğine yürekten inandığım 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılında başarılar bizimle olsun.


En içten dileklerimle sevgi ve saygılarımı sunuyorum.


Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök

Rektör


bu haberi paylaşın:

Top