“Kız Başına” ABD’den Ödülle Döndü / Facebook Awarded “Just a Girl”

Orta Doğu Teknik Üniversitesi, 2018 ilkbaharında düzenlenen Peer to Peer (P2P): Facebook Global Digital Challenge etkinliğinde “Kız Başına” Projesi ile ikinci oldu.

EdVenture Partners tarafından yönetilen, gençlerin çevrimiçi nefret ve aşırılıkların önüne geçmeleri için teşvik edildiği programa 2015 yılında katılan Facebook; P2P ile de en geniş küresel erişime sahip karşı söylem ortaklığı yapmaktadır.

P2P'ye katılan öğrenci ekipleri, bir sosyal ya da dijital girişimin, ürünün ya da aracı tasarlamalı, yönetmeli, uygulamalı ve başarısını ölçmelidir. Bu girişim, ürün ya da araçlar:

• Öğrencileri nefret dolu ve aşırılıkçı anlatılara karşı çıkmaya motive eder veya güçlendirir.

• Diğer öğrencilerin nefret dolu ve aşırılıkçı anlatılara karşı koymak için kendi inisiyatiflerini, ürünlerini veya araçlarını yaratmalarını kolaylaştırır.

• Eylem yoluyla nefret dolu ve aşırılıkçı anlatılara karşı çıkan ortak paylaşılan değerlere odaklanmış bir çıkar / ağ topluluğu oluşturur.

P2P: Facebook Küresel Dijital Yarışması boyunca farklı ülkelerden gelen öğrenciler, rekabet ortamında kendilerine özgü yöntemlerle 29 milyondan fazla kişiye ulaştılar. Farklı geçmişlere sahip insanları eğitmek, kadın meseleleri hakkında onları güçlendirmek, gecekondu sakinleri arasında eşitliği ve farkındalığı arttırmaya yardımcı olacak konserler düzenlemek gibi birçok farklı fikirlerle yarıştılar.

ODTÜ Öğretim Görevlisi Yeşim Çaplı’nın koordinatörlüğündeki “Kız Başına” Projesi; bu dönem P2P: Facebook Küresel Dijital Yarışması’na katılan ve iki-üç aylık süre boyunca kendi topluluklarının her birinde gerçek çözümler uygulayan 50 takım arasından ikinciliği elde ederek 3000$ para ödülü kazandı.

Kız Başına Projesi; kadınları merkeze alan çeşitli temel toplumsal konularda halkı bilgilendirmeyi, kadınların birbirlerini ve onları en çok ilgilendiren konuları destekleyen birer aktivist olmalarını sağlamayı amaçlıyor. Ayrıca, Kız Başına; kadınlara yönelik çevrimiçi baskıdan ev içi şiddete kadar geniş bir yelpazeye odaklanan proje, ayrıca çocuklara karşı istismarın önüne geçilebilmek için annelerin ve öğretmenlerin eğitimine de önem veriyor.

Proje hakkında detaylı bilgi için; http://kizbasina.com/#features adresi ziyaret edilebilir.

Middle East Technical University came in second with “Kız Başına” at Spring 2018 Peer to Peer (P2P): Facebook Global Digital Challenge.

Facebook joined the EdVenture Partners’ managed program, which empowers young people to push back against online hate and extremism, in spring 2015, and P2P has since become Facebook’s partner counterspeech effort with the widest global reach.

Student teams participating in P2P must design, pilot, implement and measure the success of a social or digital initiative, product or tool that:

• Motivates or empowers students to become involved in countering hateful and extremist narratives.

• Catalyzes other students to create their own initiatives, products or tools to counter hateful and extremist narratives.

• Builds a community of interest / network focused on living shared values that counter hate and extremist narratives through action.

During Peer to Peer (P2P): Facebook Global Digital Challenge period, students from different countries reached over 29 million people with their various tactics during the competition period, with the winning ideas ranging from creating original board games to educate about people with diverse backgrounds, to empowerment with women’s issues, to hosting benefit concerts to help bolster awareness of and equality amongst residents of slum communities.

Kız Başına (Just a Girl) Project of ODTÜ, with coordinatorship of Instructor Yeşim Çaplı, took second place and was presented with certificate and $3000 awards. The project was selected from 50 teams who participated this term, implementing real solutions in each of their communities over a two to three-month period.

Kız Başına seeks to spread awareness and inform the public on various key social issues that center on women, empowering women to become activists in support of each other and the issues that matter most to them. Moreover, Kiz Basina focuses on a wide range of related issues, from online oppression of women, to domestic and rape violence, to child abuse prevention education for mothers and teachers.

For detailed information, http://kizbasina.com/#features can be visited.