Basında ODTÜ

ODTÜ'den Haberler

Rus Kozmonot Aleksandr Lazutkin ODTÜ’deydi

Moskova Uzay ve Havacılık Müzesi Müdürü Rus kozmonot Aleksandr Lazutkin; Bilim ve Ütopya Dergisi, Rus Dili ve Kültürü Merkezi ile ODTÜ Havacılık ve Uzay Topluluğu’nun işbirliği ile 30 Mart 2018 tarihinde üniversitemize konuk oldu ve bir söyleşi gerçekleştirdi.

Rusça ve TORFL Sınav Merkezi Direktörü Liudmila Nosova Kural’ın konuşmasıyla başlayan söyleşide; Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Başkanı Prof. Dr. Çağatay Keskinok da kısa bir konuşma yaptı. Ardından söz alan Aleksandr Lazutkin; uzay deneyimlerini ODTÜ’lülerle paylaştı.

Karşılaştığı yoğun ilgiden duyduğu mutluluk ve şaşkınlığı dile getirerek sözlerine başlayan Lazutkin; kısaca kendinden bahsettikten sonra uzay görevi sırasındaki günlük yaşamın detaylarına ve Sibirya Havacılık Üniversitesi kozmonot eğitim programına dair iki ayrı video eşliğinde altı aylık uzay görevinde yaşadıklarını aktardı.

Az sayıda kozmonotun çok sayıda uzay araştırmacısına veri sağlamak üzere uzayda deneyler yaptıklarını, dolayısıyla kendi görevleri dışında da uzayda sürekli çalıştıklarını dile getiren Lazutkin; ABD’li astronotların görevleri sırasında kendilerini ziyarete gelerek bir süre beraber çalıştıklarını da anlattı. Uzay gemisinde yetiştirdikleri bitkiler ve hayvanlara yönelik görüntüler de paylaşan Rus kozmonot, uzayla ilgili merak edilenleri de cevapladı.

bu haberi paylaşın: